Hasznos ötletek

Hogyan válassz motoros csizmát? – Mindenki másként csinálja…

 

Egyre speciálisabbak a motoros lábbelik, mégpedig attól függően, hogy ingázásra, túrázásra, netán pályamotorozásra tervezték őket. Mindegyiknek megvan a maga előnye, de nem árt tisztában lenni a kompromisszumokkal, mielőtt beújítunk egyet.

 

Röviden, felesleges sallangok nélkül átfutjuk, hogy milyen alapvető kategóriákra oszthatók a motoros csizmák, illetve melyik milyen célra (és miért) ideális.

Rövidszárú modellek: a (nem csak) városi mindenesek

Rövid távra tökéletes választás, hiszen „civil” viseletként is helytáll, azaz kényelmes, ha nagyobb távokat kell gyalogolnod vagy egész nap viselned a melóban. Masszív protektorok védik a lábad, ez kívülről nem látszik – remek példa erre az AC4 WD -, holott az orrnál, saroknál, bokánál stb. is jókora protik bújnak meg.

Első ránézésre egyszerű utcai cipő, de ettől még benzin- és olajálló a talpa és a protektorok sem hiányoznak belőle (Daytona AC4 WD)

Ezekben simán bevállalhatsz egy városnézést, észre sem veszed, hogy a lábadon van, és nem kell tartalék edzőcipőt cipelned, ha bejárnád a Szlovák Paradicsomot vagy bármelyik túraösvényt. Nyilván nem ez lesz a társad krosszozáshoz, de nem is erre tervezték a kényelmes, rövidszárú modelleket, mint például a Moto Fun.

Csizma, de mégsem – rövidszárú motoros csizmák

Ha már nem kizárólag ingázás vagy néhány rövid karika a cél, de nem is akarsz kényelmetlen enduró- vagy versenycsizmában szenvedni, akkor ideális választás lehet a rövidszárú motoros csizma. További előnye, hogy akit esetleg vaskosabb lábszárral áldott meg a sors, az is könnyen beleugorhat ezekbe, és kényelmesen viselheti naphosszat, anélkül, hogy szorítaná a vádliját.

 

Daytona Shorty

Ráadásul megannyi különböző stílusban készülnek, így endurókhoz, cruiserekhez vagy egyszerű csupaszmotorokhoz is könnyen megtalálod a tökéletesen passzoló darabot. Az pedig már tényleg egyéne válogatja, hogy a remek szellőzés (nyári, városi motorozás) vagy a vízállóság a fontosabb szempont, s így választhatsz a perforált marhabőrből vagy akár Gore-Tex szövetből készült modellt is.

Csúcsminőségű túracsizmák – a világ végére és azon túl!

Itt már nincs kompromisszum: nagyfokú védelem, egyben kényelem jellemzi a túracsizmákat, ráadásul arra is gondoltak a tervezők, hogy egy forró nap végén ne legyen vegyi fegyver belőle – jellemzően Gore-Tex membrán gondoskodik a kiváló szellőzésről, mint például a Road Star GTX-ben vagy éppen a Trans Openben.

Kényelem és biztonság egyben – ez a mottó vezérli a túracsizmák tervezőit. Persze biztonság alatt most ne csak a protektorokra és egyéb betétekre gondoljunk, hiszen legalább ilyen fontos, hogy ne ázzon be és ne fázz fel benne egy hosszabb túrán (Daytona Road Star GTX)

Ezekben garantáltan nem lesz olyan érzésed a motoron töltött negyedik-ötödik nap után, hogy a csizma felhúzásának gondolata is taszít, mert az elmúlt pár ezer kilométeren meggyötörte a lábad. Egyeseknek talán riasztó lehet a prémium minőségű csizmák ára, de ne feledd, hogy ez hosszú távú befektetés, vagyis a következő 4-5 év túráinak kényelmét vásárolod meg azzal, ha minőségi holmit választasz. Arról nem beszélve, hogy egy vízálló csizma megvéd az esőben beázástól, egyszersmind felfázástól, így tuti nem kell a túra végén/után az ágyat nyomnod.

Sport- vagy versenycsizmák motorosoknak

Minél speciálisabb a motor és a motorozási stílus, annál sajátosabb felszerelésekre van szükséged – igaz ez a csizmákra is. A sportmotorral járók és a pályanapok rajongói nem akarnak egész napos sétákat tenni a lábbeliben, viszont mindennél fontosabb (motoron ülve) a kényelem, illetve hogy szabadon mozoghass súlypontáthelyezés közben.

 

Daytona Security Evo

Hangsúly a biztonságon: a csizma anyaga és protektorai is a maximális védelem jegyében fogantak, ami jól tetten érhető például a Security Evón. vagy a meglepő külsejű, igazán egyedi Speed Youngstersen. Legyen szó bármilyen tempójú elcsúszásról, esésről, nem a csizmán múlik, hogy nyeregben vagy gipszben töltöd a következő heteket.

Nem ér le a lábad? Ne motort, hanem csizmát cserélj!

A német Daytona mérnökei speciális csizmát fejlesztettek az alacsonyabb női és férfi motorosok számára. Nem elégedtek meg a profánnak tűnő megoldással (magasabb sarok), inkább belső sarokmagasság és a magasabb talp kombinációjával érték el, hogy oldalanként hat-hat centiméterrel (!) megnyújtsák a terpeszívhosszt.

Korántsem mindegy, hogy 78 vagy 84 centis ülésmagasságot vállalhatsz be… A Daytona SL Pilotban könnyebben leér a lábad a nyeregből

Így aztán olyanok is magabiztosan vezethetnek endurókat vagy szélesebb sportmotorokat, akiknek nem érne le a lába a magas építésű vagy terebélyes vasakról.

Ráadásul most még könnyebb döntened, mert szeptemberben komoly kedvezménnyel kaphatóak a német Daytona csizmái a hazai forgalmazónál. Összesen 35 különböző cipő és csizma szerepel a Daytona-akcióban, s ezeket fel is próbálhatod üzletünkben (1032 Budapest, Szőlő u. 82.), illetve tüzetesebben megnézheted honlapunkon, ahol felsorakozik a fél évszázados múltra visszatekintő német vállalat teljes kínálata.

 

Korábbi Hasznos ötletek hírek:

2021-09-08 szerda Védelem magasfokon: a Forcefield története és fejlesztései

Ezúttal kicsit sem túlzás a "díjnyertes" és a "világelső" kifejezés – a Forcefield sok tekintetben a csúcs, ha protektort keresel. Főként az emeli ...

2021-09-02 csütörtök Mitől lesz egy ruha "jó bőr"? A motoros bőrruhák ABC-je

Sornégy vagy V2? Japán vagy európai motor? Talán még az előző két témánál is jobban megosztja a motorosokat, hogy a bőr vagy a Kevlarral-Cordurával er...

2021-08-27 péntek Nekem „kordura” kell… Rendben, de tudod, mi az a Cordura?

Gyakorlatilag minden textil motoros kabátra azt mondja a többség, hogy ez egy „korduraruha”, de kevesen tudják, mi is az a Cordura, mi a szerepe és eg...

2021-08-19 csütörtök Hogyan válassz bukócsövet és bukógombát?

Közismert tévhit: a bukógomba vagy bukócső garantálja, hogy esés után is karcmentes marad a motor. Ezzel szemben az igazság, hogy a rosszul megválaszt...

Régebbi cikkek

Bagster (2014-04-28)
S100 újdonságok (2011-06-10)
Harmincon túl... (2010-11-30)