Hasznos ötletek

Pakoljunk, de mibe? - Hengertáskák

Sorozatunk utolsó, részben megfizethető, egyszerű megoldást láthattok, ami akkor is kapóra jön, ha kölcsönmotorral indultok útnak.

Ha röviden kéne összefoglalnom a hengertáska hátrányait, tulajdonképpen csak annyi állna itt, hogy egyes motorokon útban lesz az utasnak, és pengével kivágható, ami persze ugyanígy igaz a hátizsákra, nyeregtáskára és a többi, textilből készült motoros felszerelésre.

A motoros hengertáska előnyei és hátrányai

Mivel általában egy mozdulat feltenni és levenni, szokás szerint ezt sem érdemes őrizetlenül a motoron hagyni, bár nem mindegy, hogy egy dél-olasz kiváros mellékutcájában vagy svájci bisztró előtt parkol a motorod… Vagyis ha megbékélsz vele, hogy egy fokkal jobban kell figyelni rá, mint mondjuk a hasonló méretű, de messze drágább topcase-re, biztosan elégedett leszel. Pontosabban elégedett lehetsz, ha megfogadod a legfontosabb tanácsokat.

 

 

Önállóan vagy oldaldobozokkal kombinálva is nagy hasznát veheted egy vízhatlan hengertáskának

 

Már csak azért is érdemes beszerezni egyet, mert roppant olcsó, kevesebbe kerül, mint egy tank benzin a motorodba, összecsukva kis helyen elfér, mégis ezerféle helyzetben használható. Talán a legjobb példa, hogy a saját hengertáskámat

"kényszerűségből vettem, amikor egy tesztmotort vittem ki Lengyelországba, és éppen nem volt mibe pakolnom. Nos, az egy alkalomra beszerzett pakk azóta járt Ománban a terepjárós, sátorozós nászutunkon, ma is magunkkal visszük a csónakban, ha pecázni vagy fürdeni indulunk, és még sorolhatnám."

Vízhatlan, szabadon alakítható, nagyméretű és – mint említettem – a csomagszállítás talán legolcsóbb formája: tiszta főnyeremény.

 

Mivel ellenálló, könnyen mosható PVC borítja a táskákat, garantáltan nem áznak be, és könnyen letisztíthatók, ha útközben elkapna az eső

Persze nem mindegy, milyet választasz, hiszen az egyszerűbb, rövid oldalán nyitható modelleket könnyű lezárni, ugyanakkor nehezebben férsz hozzá az alján tárolt ruhákhoz vagy más apróságokhoz. Ezért ebbe alaposan megtervezett „rétegrend” szerint érdemes pakolni, cserébe viszont már 8-9 ezer forintért közel hatvanliteres csomagteret varázsolhatsz a motorra, sőt a kisebb, 22 és 35 literes változatok még olcsóbbak.

 

A minőség megfizethető: a német Hepco&Becker táskái, dobozai messze földön híresek tartósságukról, a cég táskái mégsem kerülnek sokba – az 59 literes Dry Bag alig kilencezer forintot kóstál

 

A felül nyíló változatok praktikusabbak, hiszen könnyebben átlátod a táska tartalmát, így útközben is pillanatok alatt előveheted belőle az esőruhád vagy bármi mást, amire hirtelen szükséged van. Ráadásul a minőségi darabok masszív cipzárral záródnak – mint a német Hepco&Becker Travel Zip modellje is –, így a tartósságra és a vízállóságra sem lehet panasz.

 

Nagy előny, ha a táska hosszú oldala nyílik és az is cipzárral – akárcsak az 50 literes Travel Zip-en –, mert így férhetsz hozzá leggyorsabban a holmijaidhoz

 

Jóllehet, az 50-60 literes pakkba már-már túl sok minden fér, ezért érdemes felosztani, és a táskán belül elválasztókkal vagy nemes egyszerűséggel nagyobb zacskókban külön tárolni a ruhákat, tisztálkodószereket, a motorhoz tartozó felszereléseket stb., hogy könnyen megtaláld őket.

 

A klasszikus csupaszmotorok is „megkapják a magukét…” Ez a Hepco&Becker Legacy táskája, ami remekül illik a koros nakedekhez

 

Így garantáltan nem kell feltúrnod mindent, ha a túra alatt elővennéd láncspray-t vagy akár csak egy szendvicset a csomagból.

Egy chopperre mégsem tehetek műanyag táskát…

Bármennyire is praktikus a rikító fehér PVC-henger, a chopperek és cruiserek gazdái aligha szeretnék ilyen táskákkal megpakolni a krómtól ragyogó gépeket. Természetesen ők is megtalálják a méretes vasakhoz passzoló poggyásztartót, ami nemcsak hasznos, hanem kimondottan „jól is áll” a choppereknek.

 

 

Csak semmi zsákbamacska! Hazai, itthon feldolgozott, minőségi alapanyagokból készülnek a Fokt Bőrdíszmű táskái

 

Magyarországon gyártott bőr motoros hengertáska többféle méretben elérhető, s hogy valóban egy életre kiszolgálja gazdáját, 4-4,5 mm vastag (!) marhabőrből készül. Mivel immáron három évtizede kaphatóak a Fokt Bőrdíszmű termékei, nem ritkán öt-tíz éve eladott henger- vagy nyeregtáskákkal találkoznak a készítők, melyek ugyan magukon viselik az idő nyomait, de máig hibátlanul működnek és védik a motoros ruháit.

 

Számos fazon közül választhatsz, sőt egyedi elképzeléseket is szívesen megvalósítanak a Fokt Bőrdíszműnél

 

Ez persze nem is csoda, hiszen – mint megtudhattuk a cég műhelyében – három alapszabályhoz ragaszkodnak: csak elsőosztályú alapanyagot használnak, kizárólag Magyarországon feldolgozott bőrrel dolgoznak, és a csatok, szegecsek, valamint más kiegészítők rozsdamentes anyagból készülnek, vagyis tényleg az örökkévalóságnak gyártják táskáikat.

Korábbi Hasznos ötletek hírek:

2021-07-12 hétfő Kánikulában is kényelmesen: a Bering új nyári dzsekijei és motoros cipői

Az éppen hetven (!) éve alapított, francia Bering újabb nyári felszerelésekkel lepte meg a motorosokat. Női és férfi szabású dzsekik, valamint jól sze...

2021-07-03 szombat Hogyan válassz új sisakot és milyen méretű bukóra lesz szükséged?

Hasznos táblázat segít eligazodni a motorosoknak, hogy mire figyeljenek új bukósisak választásakor és felpróbálásakor.

2021-06-22 kedd HOGYAN VÁLASSZ MOTOROS FARMER MÉRETET

Ha nem szeretsz, vagy egyszerűen nincs időd boltokba járni és inkább az interneten vásárolnál, összeállítottunk számodra egy útmutatót arról, hogyan v...

2021-06-20 vasárnap Miért és milyen sisakbeszélőt vegyél? Kiválasztástól a beépítésig

Ma már a neves gyártók sisakbeszélői is kedvező áron elérhetőek, sőt olyan gazdag a kínálat, hogy létezik kifejezetten utasnak fejlesztett, rövid ható...

Régebbi cikkek

Bagster (2014-04-28)
S100 újdonságok (2011-06-10)
Harmincon túl... (2010-11-30)