Hasznos ötletek

Öt jótanács a zsaruktól: hogyan és miben motorozz kánikulában?

Legtöbbünknek a motorozás, a strandolás és csupa kellemes emlék ugrik be a nyár hallatán. Ez teljesen természetes, ám a zsaruk nem véletlenül figyelmeztetnek minket így június elején: a kánikula mindent megváltoztat az utakon...

Okkal hívják a kánikulát „láthatatlan ellenségnek”, hiszen szinte észrevétlenül, alattomosan teszi nehezebbé, egyszersmind bajosabbá a közlekedést. Az autóban ülők is nehezen viselik, pláne klíma nélkül, a motorosok pedig alig várják, hogy maguk mögött hagyják a dugóktól megbénult várost, és a menetszél enyhítse a forróságot. Persze ez még nem ok arra, hogy rövidebb utakra protektoros ruha nélkül induljanak el – ez a francia baleset-megelőzési kisfilm is erre hívja fel a figyelmet:

Ne próbáld ki ruha nélkül...

Öt jótanács a rendőröktől, hogy kánikulában is biztonságban hazaérj

Azt gondolhatnánk, hogy a forróságban tompábbak, bágyadtabbak leszünk, de a kánikula sajnos nem csak a reakcióidőnket befolyásolja: nehezebben tűrjük a stresszt, és nem ritkán feszültebbek, agresszívebbek is vagyunk a hőségtől. Hogy ennek dacára se veszítsük el a fejünket vezetés közben, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága összeállította a legfontosabb tudnivalókat az útra kelőknek.

 

 

 

 

 

Városban robogózva is érdemes felöltözni, és nem csak a „szokásos” sérülések miatt. Pólóban motorozva egy-egy felpattanó kavics vagy nagyobb bogár is felejthetetlen nyomot hagyhat…

 

 

1. Nagy forróságban csökken a koncentráció, ezért lassabban reagálnak a sofőrök, ráadásul mozdulataik gyakran ösztönösek, és nem tudatosak. Ezért fontos, hogy ilyenkor még jobban figyelj a bizonytalan mozgású autókra, motorokra, valamint a szokásosnál is tarts nagyobb követési és oldaltávolságot!

2. Ezt tetézi, hogy a figyelmetlenség mellett türelmetlenebbek a vezetők, és a rendőrök szerint ilyenkor hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. Légy hát higgadt, ha kell, mégpedig a másik helyett is, mert a durva válasz csak fokozza az agressziót!

3. A gyalogosok is felszabadultabban, kevésbé figyelmesen közlekednek, ezért csomópontok, zebrák stb. közelében különösen figyeljünk az útra meggondolatlanul lelépő járókelőkre és a zebrákon szintén gyakran felbukkanó rolleresekre, bringásokra is!

4. A kiszáradás a kánikula egyik leggyakoribb következménye. Ha csak két százalékot is veszítünk súlyunkból – egy hatvankilós embernél 1,2 litert –, az már koncentrációvesztést okozhat. Tompulnak reflexeink, azaz lassabban és nem feltétlenül helyesen reagálunk majd, ami motoron és autóban is kifejezetten balesetveszélyes.

 

 

 

 

Hogyan ne indulj útnak? (Labancz Bence gyűjtése)

 

Mivel motoron másfél-két óra alatt simám kiizzadhatsz ennyit, mindig figyelj rá, hogy pótold a folyadékot, de ne cukros üdítőkkel, hanem lehetőleg vízzel vagy izotóniás itallal! Sajnos Magyarországon is történt már baleset a túlzott vízveszteség miatt: egy német motoros olyan sokáig nem állt meg inni, hogy menet közben eszméletét veszítette és nemes egyszerűséggel leesett a motorról.

A kiszáradás észrevétlenül alakul ki, nincs olyan direkt visszajelzés, mint az éhségnél. Ezért muszáj megelőznöd, és rendszeresen inni motorozás közben is

 

5. Bármennyire is csábító egy szál pólóban útnak indulni, ilyenkor se feledd, hogy csak annyira vagy védve, amennyire beöltözöl motorozás előtt! Persze lazábbra veheted a szettet, mint tavasszal vagy ősszel, hiszen nem kell védenie a hideg és többnyire az eső ellen sem, de ekkor se engedj a protektorokból!

Milyen motoros ruhát válassz a nyári hónapokra?

Felkészülten várjuk a szellős, nyári ruhát kereső motorosokat. "Melegen" ajánljuk a jól szellőző Bering Wixs dzsekit, most pedig bemutatunk néhány hasznos felszerelést, amivel könnyebben elviselhetők a 30-35 fokos forróságban megtett kilométerek.

 

 

Bering Cancun

 

 

Szerencsés egybeesés, hogy a minőségi, Fibretech 600D szövetből készült Bering Cancun és Cancun Lady nyári kabát kifutó példányai éppen nyár elején akciósak, így az utolsó darabokat több mint húszezer forinttal olcsóbban, 39 900-ért veheted meg. Ha már tényleg elviselhetetlen a forróság, akkor a protektoringjelenthet megoldást, mely az ütéselnyelő betéteket leszámítva szinte teljesen nyitott, szabadon szellőző, mégis teljeskörű védelmet nyújt a felsőtestnek.

Segura Melbourne nyári kesztyű

 

 

 

 

 

Noha a szervezet hőháztartását csak alig befolyásolja, sokat javít a közérzeten a szellős, mégis teljes védelmet nyújtó nyári kesztyű. Csak a Bering kínálatában közel harminc ilyen sorakozik, s ha mégsem találnál közöttük kedvedre valót, a Segura nyári kesztyűi között biztosan ráakadsz a neked tetsző modellre. A szellős kesztyűhöz hasonlóan kellemesebbé teszi a motorozást a rövid szárú, protektoros motoros cipő,ami különösen az ingázóknak hasznos, akik a motorról leszállva is kényelmesen sétálhatnak a protektoros lábbeliben.

Tényleg kevésbé lesz melegem, ha felveszek még egy réteget?

Viszonylag kevés motoros használ technikai aláöltözőt, pedig igazi áldás az ilyen forró napokon, mint a mai is. Elvezeti, elpárologtatja az izzadtságot, így kevésbé zavar majd a forróság, egyszersmind megelőzi, hogy megfázz, amikor a várost elhagyva a huzat utat talál a ruhán át.

 

 

 

 

 

 

Brubeck technikai aláöltözők

 

A minőségi, Brubeck aláöltözők között találsz alsó és felső, illetve őszi, nyári motorozáshoz fejlesztett modellt is, értelemszerűen utóbbiak előnyösek most, amikor beköszönt az igazi kánikula.

 

Korábbi Hasznos ötletek hírek:

2021-07-12 hétfő Kánikulában is kényelmesen: a Bering új nyári dzsekijei és motoros cipői

Az éppen hetven (!) éve alapított, francia Bering újabb nyári felszerelésekkel lepte meg a motorosokat. Női és férfi szabású dzsekik, valamint jól sze...

2021-07-03 szombat Hogyan válassz új sisakot és milyen méretű bukóra lesz szükséged?

Hasznos táblázat segít eligazodni a motorosoknak, hogy mire figyeljenek új bukósisak választásakor és felpróbálásakor.

2021-06-22 kedd HOGYAN VÁLASSZ MOTOROS FARMER MÉRETET

Ha nem szeretsz, vagy egyszerűen nincs időd boltokba járni és inkább az interneten vásárolnál, összeállítottunk számodra egy útmutatót arról, hogyan v...

2021-06-20 vasárnap Miért és milyen sisakbeszélőt vegyél? Kiválasztástól a beépítésig

Ma már a neves gyártók sisakbeszélői is kedvező áron elérhetőek, sőt olyan gazdag a kínálat, hogy létezik kifejezetten utasnak fejlesztett, rövid ható...

Régebbi cikkek

Bagster (2014-04-28)
S100 újdonságok (2011-06-10)
Harmincon túl... (2010-11-30)