Hasznos ötletek

Motoros túrázás: Hogyan készülj fel és mibe pakolj?

Ha hosszabb túrákra készülsz, esetleg utast is viszel magaddal, a pakolás olyan kihívások elé állíthat, amikre nem is gondolnál. Az időjárás változása, a csomagok elhelyezése és a motor típusa mind-mind befolyásolhatja, hogy milyen tárolóeszközökre lesz szükséged. Ezért fontos, hogy megfelelően felkészülj és a legjobb módon pakolj.

A motoros túrára készülőknek - hasznos tanácsok

A motoros túra mindig izgalmas kaland. De mielőtt nekivágnál az útnak, fontos, hogy felkészülj és gondosan megtervezz mindent. Közhely, de először is, mindig ellenőrizd a motorod állapotát. 

Ellenőrizd az olajszintet, a fékeket, a lámpákat és a gumiabroncsokat. Ha valami nem stimmel, javíttasd meg időben, hogy elkerüld a kellemetlenségeket az úton.

Érdemes még bedobnod a csomagok közé egy defektgátló folyadékot és egy mini kompresszort is, de ha akkumulátorod már nem a legfiatalabb, egy akkus bikázó is "életmentő" lehet. 

Az időjárás viszontagságait mindig vedd számításba. Lehet, hogy találkozol esővel, szeles idővel vagy éppen forró napsütéssel. Készül fel vízálló motoros ruházattal, öltözz rétegesen és a napvédő krémet se felejtsd otthon. 

A pakolásnál fő a praktikum. Ne vigyél magaddal felesleges holmikat, csak azt, amire valóban szükséged van. Gondold át, milyen hosszú lesz a túra és milyen helyeken állsz meg. Pakolj be pár ruhadarabot, váltócipőt, személyes higiéniai cikkeket és alapvető szerszámokat. Fontos, hogy a súlyt egyenletesen oszd el a motoron, hogy ne legyen egyoldalú vagy instabil.

Amikor utast is viszel magaddal, akkor különösen figyelj az egyensúlyra és a biztonságra. Az utasod is legyen megfelelő motoros ruházatban és adj neki tájékoztatást a motorozás alapelveiről és biztonsági előírásokról, hogy mindannyian élvezzétek a túrát. Ha most motoroztok együtt először, a legjobb, ha az éles indulás előtt egy rövidebb próbakörre elmentek együtt. 

Továbbá, ne felejtsd el a navigációt sem! Használhatsz GPS-t, okostelefont vagy egy jó öreg térképet és iránytűt. A cél az, hogy mindig tudd, merre tartasz, és ne tévedj el az úton. Az útvonal előzetes tervezése segít elkerülni a felesleges eltévedéseket és a kellemetlen helyzeteket. 

Ha okostelefont használsz navigálásra, nélkülözhetetlen kiegészítőd lesz egy megbízható telefon tartó.

 
 
 

Végül, de nem utolsósorban, legyen mindig nálad egy kis tartalék. Egy elsősegélycsomag, tartalék üzemanyag és egy készpénz tartalék mindig jól jöhet. A váratlan helyzetekre mindig fel kell készülni és ezek a tartalékok segítenek, ha szükség lenne rájuk.

 

Különböző motoros tároló eszközök

Amikor motoros túrára készülsz, fontos megfontolnod, hogy milyen típusú tárolóeszközt válassz a csomagjaid szállítására. A három leggyakoribb típus: merev dobozok, vászon táskák és bőr táskák. Ismerd meg ezek előnyeit, hátrányait és néhány fontos szempontot a kiválasztáshoz.

 

Merev dobozok:

A merev dobozok tartós, erős tárolási megoldást kínálnak. Általában műanyag vagy alumínium anyagból készülnek és kiváló védelmet nyújtanak a csomagjaidnak az időjárás viszontagságai és a külső behatások ellen. 

Az egyik fő előnyük, hogy vízállóak, továbbá a merev dobozok rendelkez(het)nek zárható kialakítással, amely biztonságot nyújt a csomagjaidnak.

 
 

Emellett a merev dobozok általában nagyobb tárolókapacitást kínálnak, így komolyabb túrákat kedvelők körében igen népszerűek. 

Ezek a dobozok általában könnyen levehetők a motorról, a komolyabb gyártók praktikus  motorspecifikus kialakítással rögzíthetőek. 

 

Hátrányként lehetne felróni talán, hogy a merev dobozok általában drágábbak, mint más tárolási megoldások és némi extra súlyt is jelentenek egyéb megoldásokkal szemben, valamint új motor vásárlása esetén a rögzítő rendszert valószínüleg újra meg kell vásárolnunk hozzá. 

Merevségük adott esetben hátrány is lehet, mert nem annyira “rugalmas” bennük a tárolás mint egy vászon táskában, ezért ha merev dobozt választasz, fontos figyelembe venned a motorod méretét és súlyát, valamint azokat a tárgyakat, amelyeket szeretnél szállítani.

 

Merev dobozok anyaguk alapján további két nagy családra oszthatók.

 

Alu dobozok:

Az aludobozok kedvelői általában szeretik ezekkel is erősíteni gépük endúrós kinézetét, de természetesen nem csak erről van szó. Ezek a dobozok ugyanis kifejezetten nagy igénybevételre lettek tervezve, ami a dobozok strapabíróságán mérhető le.

Elmondható, hogy aki beszerez egy ilyen alu szettet, az nyugodtan számíthat arra, hogy a motoros pályafutását végig kíséri gond nélkül.

 

 

 

 

 

Kemény műanyag dobozok:

Szintén praktikus megoldás lehet az aludobozokhoz hasonló masszívságú, de azoktól könnyebb, kemény műanyagból készült, számos formában és stílusban elérhető motoros oldaldobozok és hátsó dobozok (topcase-ek).

Kevesen tudják, de a dobozokat könnyen a motorunk színéhez igazíthatjuk, a különböző doboz borítások ugyanis utólag fényezhetőek. 

A képen egy jó példát láthatunk: Hepco & Becker Journey oldaldoboz és Journey Topcase 42 a motor színére festve tökéletes összhangot ad.

 
 
 

Kínálatunkban rengeteg motoros túradobozt találsz:

 
 
 
 
Vászon táskák
 

A vászon táskák könnyűek, rugalmasak és sokoldalúak. Általában vízálló anyagból készülnek, amely védelmet nyújt az enyhe eső ellen. Az egyik legnagyobb előnyük a könnyű tárolhatóság és összehajthatóság, amikor nem használod őket. Ezek a táskák általában több tárolórekesszel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a csomagok különválasztását és rendezett elhelyezését.

A vászon táskák könnyen rögzíthetők a motorhoz, és általában jóval olcsóbbak, mint a merev dobozok. A rugalmas anyag lehetővé teszi, hogy nagyobb méretű tárgyakat is elhelyezz bennük. Továbbá, a vászon táskák általában könnyebbek, mint a merev dobozok, így kevésbé befolyásolják a motor egyensúlyát és vezetési élményét.

Hátrányuk azonban, hogy a vászon táskák nem nyújtanak olyan magas szintű védelmet, mint a merev dobozok. Intenzív eső esetén áthatolhat a nedvesség, és a tárgyaid nem lesznek teljesen szárazak. Emellett, mivel a vászon táskák általában nem zárhatók, könnyebben ki vannak téve a lopás veszélyének. 

Amikor vászon táskát választasz, győződj meg arról, hogy strapabíró anyagból készült, erős rögzítési pontokkal rendelkezik, és vízálló zárható megoldással ellátott.

 

A DUCATI Streetfighter 848 egy 19 literig bővíthető Royster hátsótáskával tökjéletes párosítás. 

 
 

A cafe racer rajongóknak sem kell kompromisszumokat kötniük, ugyanis a vászon táska kínálatban ilyen stílusos darabok is megtalálhatók, mint a fotón látható Legacy messenger motoros táska. Ugye milyen jól mutat a TRIUMPH Scrambler 1200 XC-n? ;) 

 

Nézd meg az összes vászontáska kínálatot itt!

 
 
 

Bőr táskák:

 

A bőr motoros táskák hagyományos megjelenést kölcsönöznek a motorodnak és idővel patinás megjelenést nyernek. Különböző méretekben és stílusokban érhetők el, hogy a motor stílusához a legjobban illeszkedjen. Az előnyök közé tartozik a tartósság és az időjárásállóság, különösen, ha a bőr megfelelően kezelt és impregnált.  Ha a holmidat biztonságban szeretnéd tudni, érdemes zárható megoldást választanod. 

Ezen az Indian modellen a Hepco & Becker Rugged táska szett látható - össze illenek.

 

Érdemes figyelembe venni, hogy a bőr táskák ápolást igényelnek, és általában drágábbak a vászon társaikhoz képest. Ha bőr táskát választasz, győződj meg arról, hogy valódi bőrből készült, erős varrással és rögzítőpontokkal rendelkezik, és gondoskodj a rendszeres karbantartásáról és impregnálásáról.

Érdemes rendszeresen, de motoros túra előtt feltétlenül a valódi bőrből készült táskánkat és kiegészítőinket ápolni, pl. ezzel az S100 bőrápoló balzsammal:

 
 

Bőr motoros táskáinkat itt találod!

 
 
Kiegészítők
 

Bár nem táskákról van szó, mégis a pakolás témaköréhez tartoznak azok az apró hasznos kiegészítő eszközök, amelyekről szintén nem szabad megfeledkeznünk: A csomagrögzítő hevederek, spaniferek,a gumipókok és a sisakhálók mind elengedhetetlen kellékei lehetnek egy jól felszerelt túrának.

Ha minden szükséges holmit bepakoltál és felkészültél a túrára, nincs más hátra mint, hogy élvezd a motoros túrát!

 
 
 

Korábbi Hasznos ötletek hírek:

2023-05-01 hétfő Őrangyalod a közlekedésben #4

Fokt Motor - őrangyalod a közlekedésben #4

2023-04-18 kedd Őrangyalod a közlekedésben #3

Fokt Motor - őrangyalod a közlekedésben #3

2023-04-12 szerda Motoros bukósisak történelem

A motorkerékpár sisak története és fejlődése a bőr sisaktól a szénszálas sisakokig

2023-04-01 szombat Fokt Motor - őrangyalod a közlekedésben #2

Fokt Motor - őrangyalod a közlekedésben #2

Régebbi cikkek

Fokt akták No.2 (2022-12-02)
Fokt akták No.1 (2022-10-28)
Bagster (2014-04-28)
S100 újdonságok (2011-06-10)
Harmincon túl... (2010-11-30)

Kiemelt akciós termékeink