Hasznos ötletek

Itt a 2021-es motoros rutinpálya nyomvonala és oktatási anyaga

Újabb részletek derültek ki a márciusban alaposan megváltozó motoros képzésről. Zene füleinknek, hogy végre tényleg a motorosok biztonsága és vezetéstechnikai oktatása áll a középpontban.

Nemrég olvashattatok nálunk arról, hogy módosított pályán és sokkal életszerűbb feladatokkal zajlik majd a motoros oktatás 2021 tavaszától, sőt már azt is tudjuk, hogy a ruházat kiválasztása, helyes használata is nagyobb hangsúlyt kap. Most az is kiderült, mit várnak el az oktatóktól és ez miben lesz más, mint a korábbi képzés.

Kiderültek a 2021-es motoros oktatás és rutinpálya részletei

 
Noha a most megjelent, új oktatási anyagot nem lehet felhasználni, másolni stb., az E-Educatio Információtechnológia Zrt. munkatársai voltak olyan kedvesek, hogy engedélyezték ezt nekünk, így egy helyre összegyűjtöttük nektek a legérdekesebb részeket.
 
Márciustól ezt a pályát kell teljesíteni a vizsgán. Jó ötlet az ellenkormányozás és az, hogy dupla 360 fokos fordulót szűk, alig 3,5 méteres sugarú körben kell végrehajtani a tanulóknak (Forrás: Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont)
 
Persze ettől még elérhető a rendkívül hasznos összeállítás, beleértve a pályák pontos rajzát, a végrehajtás módját és az elvárt feladatokat. Hogy miért változott az oktatás? Erre is választ ad a „A motorkerékpáros oktatás módszertani változásai” című anyag, amiben a következő, igencsak fontos megállapításokat tették:
 
  • Korábban többször megesett, hogy az oktató egyáltalán nem ült motorra, nem mutatta be a feladatot.
  • Nem megfelelő instrukciókat adott, így a tanuló nem is tudta végrehajtani a nehezebb manővereket.
  • Nem motort vezetni, hanem a rutinpályán végiggurulni tanították meg a nebulókat – nagy különbség.
  • Az oktatási anyag és a rutinpálya az egykori ETZ-s, Pannóniás időkben készült, így igencsak elavult a mai, 100-200 lóerős motorok korában.
  • Az eddig használt vizsgapálya elavult volt, nem tartalmazott objektív elemeket.
  • Az oktató korábban nem módszert adott a tanuló kezébe, hanem diagnózist: megállapította, hogy mit csinált rosszul, ráadásul az esetek nagy részében a tanítvány ezt magától is észlelte. A „letetted a lábad” visszajelzésen túl fontos azt is elmagyarázni, hogy az miért történt.
  • Továbbá kihagyhatatlan elem lesz a tréner bemutatójában és oktatásában: a helyes üléspozíció, középsztenderre emelés, szűk íven fordulás, eltolásos kanyartechnika, akadálykikerülés ellenkormányzással.

Muszáj beöltözni a rutinvizsgán, de mibe?

 
Aki gyakorolt már rutinpályán, jól tudja, hogy egy tavaszi-nyári napon szinte megfő az ember az előírt, teljesen zárt öltözékben a forró aszfalton. Muszáj hát valamilyen megoldást találni, hogy megfeleljünk a szabályoknak, de ne kelljen tízpercenként félreállnunk, hogy elkerüljük a hőgutát. Szerencsére idén márciustól már az oktatók és a tanulók is viselhetnek protektoringet – derült ki a friss oktatási anyagból –, ami sokkal kellemesebb viselet, mint egy meleg motoros kabát.
 
Azt javasoljuk, hogy hatékony védelmet nyújtó, mégis remekül szellőző ruhát válassz gyakorláshoz. Ebben biztonságosan motorozhatsz, hiszen sem hőguta, sem sérülés nem fenyeget, sőt a mozgásban sem gátol, ami szintén nem utolsó szempont a rutinpályán. Ilyen például a már említett Forcefield protektoring, a melegben is kényelmes, Trilobite protektoros farmernadrág vagy az éppen komoly kedvezménnyel árult Bering nyári dzseki. Ez a szett – a szintén szellős nyári kesztyűvel, valamint a szetthez illő, szabályozható szellőzésű Spartan GT sisakkal – már bokától fejbúbig megvéd, és nem is sülsz meg benne.
 
Ez a látvány természetes a vezetéstechnikai tréningeken, viszont aligha láttunk ilyet a rutinpályán. Szerencsére idén márciustól az ellenkormányozás, a motor ledöntése és a stabilizáló fék használata is kötelező tananyag, vagyis nagyobb az elvárás, de hasznosabb tudást szereznek a nebulók (Kép: TommoT/Vigyikán Péter)
 
Már-már túl szép, hogy igaz legyen: vezetéstechnikai oktatás, felkészült, a feladatokat bemutató oktatók és modern védőfelszerelések használata? Kíváncsian várjuk, hogy miként fest majd a gyakorlatban a most megjelent tananyag, de ha minden megvalósul a leírtakból, azzal mindenki nyer. Az iskolákban jobb, felkészültebb oktatók irányítják a motorosokat, a tanulók pedig valódi vezetéstechnikai tudást szereznek, és végső soron biztonságosabbá válik a motorozás.
 
 

Korábbi Hasznos ötletek hírek:

2021-02-11 csütörtök KAV: tananyag lesz a motoros ruha kiválasztása és helyes használata

Nemcsak az oktatás menete és a pályák vonalvezetése változik márciustól, hanem a képzés tananyaga is. Talán a legfontosabb újítás, hogy sokkal részlet...

2021-02-05 péntek Dobozok és bukócsövek mesterei: így készülnek a Hepco&Becker motoros felszerelések

Lassan negyven éve indult a mára legendássá vált német cég története, igaz, kezdetben nem valódi gyár, hanem Paul és Beatrice lakásának egyik szeglete...

2021-01-21 csütörtök Mindent a Cordura motoros ruhákról: alapanyag, kiválasztás és tisztítás

Miként válassz és hogyan tarts karban egy Cordura ruhát? Alapanyagok, trükkök és a leggyakoribb tévedések egy helyen a textil motoros ruhákról....

2021-01-18 hétfő Best of 2020: a legnépszerűbb motoros felszerelések

Tán nem késő így január elején visszatekinteni, hogy melyek voltak a legnépszerűbb, egyben legjobb értékelést szerzett motoros termékek 2020-ban....

Régebbi cikkek

Bagster (2014-04-28)
S100 újdonságok (2011-06-10)
Harmincon túl... (2010-11-30)