Hasznos ötletek

MILYEN KOFFERT, DOBOZT, TÁSKÁT VEGYÜNK MOTORUNKRA?

Ha hosszabb túrákat tervezel vagy csak praktikusan szeretnéd napi munkába járásra befogni motorodat, biztos fejtörést okoz majd a csomagok praktikus elhelyezése. 
 
Összegyűjtöttünk néhány szempontot, hogy segítsünk a tájékozódásban.
 

Felhasználási terület

Mielőtt bármelyik koncepció mellett tennénk le a voksunk, fontos a felhasználás jellegét tisztázni.
 
Bár nem léteznek mindenre érvényesíthető szabályok, vannak hasznos alapelvek amiket nem árt fontolóra venni döntésünkkor.
 
Ha nem hagyod el az aszfaltot motoroddal, érdemes műanyag kofferben vagy valamilyen motoros vászon táskában gondolkodnod. A műanyag kofferek általában ergonomikusabbak, ezért barátságosabban viselkednek nagyobb tempónál is.
 
Az aludobozok és kofferek ellenállóbbak, ezért elsősorban terepre ajánljuk őket. Annak ellenére, hogy nem sokkal szélesebbek mint műanyag társaik, merevségük és formájuk miatt rémálommá válhat velük egy zsúfolt belvárosi forgalomban való araszolás, könnyen végigszánthatunk pár autót, vagy repülhet néhány tükör ha nem vigyázunk. Egy testes túraenduróval komolyan át kell állni fejben a környezeti adottságokhoz és el kell felejteni a sorok közötti cikázást.
Ha igazi vadon-meghódító útra indulnál, biztosan értékelni fogod a Hepco&Becker Gobi dobozát, aminek dupla falába 3.5liter folyadékot vihetsz magaddal, vésztartalékként, de hőszigetelő képességét is kihasználhatod. 
 
Profi motoros túradobozok bevetésen
 

Design, megjelenés

A műanyag dobozok és vászon táskáknál általában nagyobb színválasztékkal találkozunk, így könnyebben a motorod stílusához igazíthatod azt.
Az aludobozok ritkán színesek, szinte kivétel nélkül az aluminium anyagban gyönyörködhetünk vagy feketére színezettet találunk.
Természetesen klasszikus chopper/cruiser motorokra a bőr táska illik legjobban, így választhatunk ennek megfelelő modellt is. 
 
Bőr motoros táskák
 

Aerodinamika

A légellenállás és aerodinamika fontos szempont a dobozok kiválasztásánál és használatánál. Ha szeretnél nagyobb autópálya tempóval utazni, fontos a táskák és dobozok formája valamint elhelyezkedése is.
 
Az egyik és talán a leggyakoribb aerodinamikai “meglepetést” az szokta okozni, ha "csupasz" típusú motorral, egyedül utazva, egy méretes hátsó dobozt választunk magunknak. Ekkor ugyanis a testünk által keltett turbulencia pont a dobozunkat fogja rángatni, amihez ha erős oldalszél vagy kamionok által keltett meglepetésszerű lökések is társulnak, igen csak izzasztó élményben lehet részünk.
 
Ezt úgy tudjuk orvosolni, ha nem veszünk túlságosan nagy hátsó koffert, vagy beültetünk magunk mögé egy utast, így a légörvények a motorunk illetve a dobozunk mögé kerülnek majd.
 
Jó megoldás egy tankra rögzíthető tanktáska is, mely egy kisebb plexi mögött is már teljes szélvédelmet élvez, így nem rontja a motor menettulajdonságait. Ráadásul ezek a táskák gyakran nyújtanak olyan praktikus kiegészítőket, mellyel egyszerűen válltáskaként vagy hátizsákként is használhatóak ha, szükséges.
 

Mobilitás és biztonság

A különböző táska típusok, különböző módon csatlakoznak motorunkhoz. A legegyszerűbbek a vászon hátsó vagy nyeregtáskák, amiket egyszerű hevederekkel lehet fel-le szerelni, míg a másik nagy csoport a speciális táska tartó rendszerekkel csatlakozó táskák (Lock-it, C-bow vagy univerzális tartók).
 
Az előző előnye az egyszerűségében és univerzális felhasználásában rejlik. Ha kezdők vagyunk és tudjuk, hogy 1-2 éven belül motortípust fogunk váltani úgy, hogy a táskáinkat tovább szeretnénk használni az új gépen is, érdemes lehet ezt a kategóriát választani. 
 
Ha szereted, hogy a táskát egy mozdulattal felrakhatod vagy leveheted a motorról, akkor valamelyik tartórendszerrel szerelt típus lesz az ideális. Számolnod kell egy kis többletköltséggel ugyan, de cserébe egy profi, időtálló és kényelmes megoldást kapsz.
 
Maga a tartószerkezet is könnyen eltávolítható általában egy speciális eszközzel, így ha nem túrázunk, nem feltétlenül kell magunkkal vinni.
 

Biztonság

 
Ha gyakran hagyod hosszabb időre magára motorodat és csomagjaidat, megfontolandó, hogy vászon táskák helyett műanyag dobozokban gondolkozz. A szövet táskák könnyen kinyithatók általában csak egy zipzárral záródnak, a műanyag dobozok és táskák viszont kulcsos zárral vannak ellátva, így biztosabb hogy mindent benne találunk egy hosszabb városnézés után is.
 

Hepco&Becker kiegészítők

A táska kiegészítőkön túl motorblokk védő, bukócső, lámpavédő rács, kézvédő, háttámlák, kiegészítő lámpa szettek várnak, hogy teljessé váljon az élmény a motoros túráid során. Vásárolhatunk kiegészítő kulacsot egyedi rögzítéssel a dobozunk széléhez, üzemanyagtartály és még sorolhatnánk.
 
 
 

Korábbi Hasznos ötletek hírek:

2022-05-13 péntek Okos megoldások a motoros túrázók leggyakoribb gondjaira – a Hepco&Becker különleges motoros felszerelései

Nem elég kényelmes a motorod vagy nincs rajta középállvány? Esetleg nem tudod, hogyan és hova pakolj, ha hosszabb útra indulsz? A Hepco&Becker mérnöke...

2022-04-29 péntek Hasznos felszerelések túramotorosoknak – a Hepco&Becker újdonságai

Ha meguntad, hogy folyton beázik, lötyög vagy elreped motorod doboza, esetleg tönkremegy a zárja, akkor ideje olyat keresni helyette, ami egy életen á...

2022-03-31 csütörtök Daytona csizmák: életre szóló védelem motorosoknak

Hogy miért ennyire tartósak a Daytona termékei? Nos, a titok a kiváló gyártási és anyagminőségben rejlik, ezért megmutatjuk, miként és miből készülnek...

2022-02-14 hétfő Fokt History - harmadik rész

A 2000-es évek elejétől szinte minden évben találkozhattál velünk a - éppen aktuális néven futó - tavasz megérkezését és a motoros szezon kezdetét is ...

Régebbi cikkek

Bagster (2014-04-28)
S100 újdonságok (2011-06-10)
Harmincon túl... (2010-11-30)

Kiemelt akciós termékeink